VI SES I VARBERG! TILLSAMMANS!

Du och jag, och många, många körsångare till, och våra artister, bl a Emmi Christensson!

Vi träffas till Kristi Himmelfärdshelgen, alltså 27-28 maj 2022, i Varberg på BLANKA Varberg Choir Festival.
När vi var klara med Blanka 2017 bestämde vi oss för att ha en tredje festival 2020, och den pausades först till 2021 pga corona-virusets framfart, men nu 2022 är det full fart och festivalen går av stapeln 27-28 maj 2022!
Inbjudan till körer när och fjärran skickades ut i mitten på maj 2019 och  drygt 1000 körsångare var anmälda. En del har hoppat av, men vi andra är förstås med. Noter är förstås utskickade och nu ligger vi i och övar in i det sista.
Som ni vet hade vi bjudit in en favorit, Rickard Söderberg, som hade tackat ja! Även till 2021! Men han befinner sig på annat uppdrag 2022.

En annan stor favorit är inbjuden och med oss som planerat, Emmi Christensson – uppskattad sopran/musikalartist från bl a The Phantom of the Opera och Les Misérables! Emmi är sångerskan med den vackra kristallklara rösten som inte lämnar någon oberörd. Hon har en ovanlig bredd i sin röst och med ett stort stort omfång rör hon sig lätt mellan olika genrer,  från visa till opera. Kommer från Vessigebro i Halland.

BLANKA hälsar också Jakob Antonér välkommen! Jakob är känd för många i Varberg. Inte minst som bassångare i Kammarkören, sedan många år. Och ett antal solistframträdanden bl a ihop med Kammarkören. Trots sin ungdom, 29 år, har han hunnit med en hel del på väg till sitt karriärmål, att sjunga på de stora operascenerna.

Vi hälsar också ytterligare två lokala solister välkomna – Bernt Bengtsson, bas, och Göran Sjöwall, tenor. Båda är mycket aktiva och uppskattade i det halländska musiklivet, både åt det lättsammare och seriösare hållet. Alla ackompanjeras förstås av Varberg Big Band.

Anette Wallin – riksspelman, sångerska, violinist, blockflöjtist och kompositör med rötter i den Halländska visan och folkmusiken. Anette är uppvuxen i ett spelmanshem i Drängsered, mellersta Halland, och belönades redan i slutet av 80 talet med kulturpris. Hon är utbildad vid musikhögskolan i Örebro och Göteborg och känd som medlem i ”Triss i Damer”. Senare utnämnd till riksspelman i Kalmar, fått Region Hallands kulturpris och Region Hallands arbetsstipendium för konstnärer…. Har gett ut ”Livets dans” med egen text och musik, komponerat …… listan är lång! Bor i Varberg och är frilansmusiker och lärare i violin.

Nontokozo Tshabalala är en prisbelönt multidisciplinär konstnär och designer, född i Sydafrika. Att sjunga är en av hennes många talanger, född i en sångarfamilj och i ett land med musikälskare. Har större delen av sitt unga liv sjungit i skol- och kyrkokörer, fortsatte med det på universitet och har deltagit i olika sångtävlingar. Hon är baserad i Göteborg, och har gjort musikuppträdanden och poesiläsningar runt om i Sverige i olika litterära och musikaliska sammanhang.

 

En professor håller i taktpinnen

Alla vi sångare som ska uppträda på stora festivalkonserten vid Blanka Varberg Choir Festival 2021 kan känna oss lugna. Vi är i trygga händer. Dirigent är nämligen Gunno Palmquist, musikprofessor och musikledare av bl a Varbergs Kammarkör.  Han har varit lärare i körsång och ensembleledning, och utbildat många kördirigenter genom åren på Göteborgs Universitet, Högskolan för scen och musik, och på Ingesunds Musikhögskola. Han har också varit ledare för ett flertal körer och ensembler i Västsverige. Hans huvudinriktning är vokal men även instrumental. Gunno rör sig ledigt i olika sorters musik som jazz eller klassisk musik från olika århundraden inkl. nutida musik. 

 

 

 

Bild: Harald Nilsson

En av våra presentatörer under den stora festivalkonserten i Arena Varberg på lördagskvällen den 28 maj heter Matts Johansson! En man med många strängar på sin lyra. Han är körledare för Göteborgs Konsertkör och Vokalensemblen Espiro, sångare, pianist, violinist, körpedagog på Balettakademin, musiklärare på Svenska Balettskolan. Han utforskar lustfyllt kontakten mellan röst och kropp, text och rörelse!!! Matts kommer att aktivera både publik och körer!

 

 

We are Voice

We Are Voice, en app som blir en händig hjälp på telefonen, och som gör det enklare för dig att träna in din stämma i de körverk vi ska sjunga tillsammans.

—————

För er som inte varit med på BLANKA förut kan vi berätta att fredag eftermiddag och lördag förmiddag ger körerna  egna konserter centralt i stan. På fredag kväll har vi en gemensam kortare invigningskonsert på torget med alla körsångarna och publik på torget i Varberg. På lördagskvällen blir det stor konsert i Arena Varberg med alla körer, solister, stor orkester och publik.  

Välkommen!

Kommittén för BLANKA

Foton:

Varberg Big Band/Reine W Lundgren

Körer/Stig-Magnus Thorsén

Emmi Christensson/ Per Kristiansen

Logotype: Jonas Ellborg